Nádasdy Ételmustra

„Nádasdy Ételmustra” elsősorban a szabadtűzön készült ételek gasztronómiáját kívánja bemutatni, egymással versengő csapatok kulináris megmérettetése keretében.

2024. július 20. szombat

Sárvár, várpark

Hagyományőrző és amatőr csapatoknak- baráti társaságoknak, egyesületeknek, önkormányzatoknak kívánunk lehetőséget biztosítani,
hogy a rendezvény elvárásainak megfelelve részesei legyenek egy interaktív történelmi főzőbemutatónak és nemes versengésnek.

Az idei évben a mustrán Majthényi László- Vasi ételek című könyvéből kell az ételeket elkészítenie a csapatoknak!

A MUSTRÁRA A NEVEZÉS DÍJTALAN!

Részletes versenykiírás

„ Nádasdy Ételmustra” elsősorban a szabadtűzön készült ételek gasztronómiáját kívánja bemutatni, egymással versengő csapatok kulináris megmérettetése keretében.

Hagyományőrző és  amatőr csapatoknak- baráti társaságoknak, egyesületeknek, önkormányzatoknak kívánunk lehetőséget biztosítani, hogy a rendezvény elvárásainak megfelelve részesei legyenek egy interaktív történelmi főzőbemutatónak és nemes versengésnek. Az idei évben Majthényi László- Vasi ételek című könyvéből kell az ételeket elkészítenie a csapatoknak! Nevezést követően a könyvet .pdf formába ki fogjuk küldeni a csapatoknak.

Az Ételmustra célja:

  • a hagyományos Vas megyei ételek ízek és a korabeli hagyományok alapján kora újkori gasztronómiai különlegességek bemutatása
  • amatőr ételmesterek bemutatkozása
  • hagyományőrzés, hagyományteremtés, klasszikus ízek felelevenítése

Versenykategóriák:

I. Hagyományőrző kategória

3-5 fős elsősorben hagyományőrző csapatokat várunk, korhű viseletben, felszerelés és az anyagok használata is a korszaknak megfelelő.
Az alapanyag korhűsége ha a recept úgy kívánja mellőzhető!
Nyílt tűzön helyben készített ételek, kizárólag fém, fa és kerámia eszközök használatával.  (Nyárs, bogrács, vaslap, lábas, fazék, kőlap, hordozható búbos kemence stb.).

II. Amatőr

3-5 fős csapatokat, családokat, baráti társaságokat, önkormányzatokat, civil egyesületeket várunk.
Nyílt tűzön helyben készített ételeket várunk.

III. Édesség elkészítése

Egy tepsi vagy legalább 10 darab/szelet sütemény/édesség elkészítése. Elsősorban pl. Rétes, lepény, kalács, ostya, fánk (Az időjárásra és a környezeti adottságokra való tekintettel krémes, tejszínek sütemények készítését kerüljék). A sütemények házilag, otthon is elkészíthetőek.  Az elkészített édességet július 20. (szombat) 13:00-ra kell a helyszínre (várpark zene pavilon) hozni a zsűrinek bírálatra.

Helyszín:

Sárvár, Várpark, Várkerület 1. (a parkban a zenepavilon körülötti területen)

Időrend:

8:00- 9.00 – Csapatok érkezése, nyersanyagok felvétele, főzőhelyek kiosztása
9.30 – Megnyitó
A zsűri 10 perces eligazítást tart
Nyersanyagok felvétele
10.00 – 14.00–ig Főzés, sütés, stb. közben a munkakörnyezet és csapatmegjelenés helyszínen történő bírálata
14:00– 15:30 Zsűrizés
15:30 Eredményhirdetés

Az Ételmustrát zenei programok, bemutatók, előadások kísérik a várparkban.

Az elkészített ételek zsűrizésénél a legfontosabb szempont az ételek minősége, és a felhasznált alapanyagokon van.

Résztvevők: A mustrára lelkes amatőröket, hagyományőrző, autentikus  3-5 fős csapatokat, családokat, baráti társaságokat, önkormányzatokat, civil egyesületeket várunk.

Nevezés díja:  

A nevezés az ételmustrára díjtalan!

Nevezés módja:

A www.nadasdyfesztival.hu/etelmustra oldalon található űrlap kitöltésével:

Nevezési határidő:

2024. július 17. 17:00

Bővebb információ:

info@nadasdyfesztival.hu | mobil: +36 30-267 5927

 VERSENYSZABÁLYZAT

1. Az ételmustra résztvevőinek önmaguknak kell biztosítani az alapanyagokat a főzéshez, sütéshez szükséges egyéb élelmi alapanyagokat-, járulékos- és személyi tárgyi feltételeket – különös tekintettel, a tűzifával történő tüzeléskor a fűre, a füvet védő fémlemezt vagy téglákat kell tenni. Tűztér használata kötelező!

2. A rendezőség a tüzeléshez szükséges fa alapanyagot, és a vízvételi lehetőséget biztosítja

3. A rendezőség a főzéshez csapatonként 10.000,-Ft alapanyaghozzájárulást biztosít,  amelyet a szervezőbizottság számla ellenében a helyszínen készpénzben fizet ki a csapatok részére.
Az alapanyagokról szóló számlát az alábbi címre kérjük kiállítani:

Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület
9600 Sárvár, Katóköz 8.
adószám: 18899599-2-18

Az I. és II. kategóriákban a feladat, minimum két fogásos menü elkészítése

A III. kategóriában egy tepsi vagy legalább 10 darab/szelet sütemény elkészítése.

4. Kérjük, csak friss fűszernövényeket használjanak! Kérjük a kész fűszerkeverékek használatát mellőzni! Fókuszáljanak a könyvben található receptúrák jellemzőire!

5. A csapat környezetét a versenyt követően feltakarított, rendezett állapotban átadja a rendezőknek.

6. A csapatok a rendezők útmutatásait a rendezvény zavartalan lebonyolítása érdekében mindenkor kötelesek betartani , ellenkező esetben tudomásul veszik a verseny alóli kizárásunkat.

7. A versenyhez a felszerelést, dekorációt, pl, sátor,eső esetére, állvány, rostsütő, konyhai eszközöket, tálalóeszközöket, stb. a csapatok hozzák magukkal.

8. Az elkészített ételeket a rendezvény helyszínén pénzért kínálni TILOS!

9. A mustrán való részvétel előfeltétele a nevezési lap kitöltése és személyes leadása vagy e-mailen határidőre történő elküldése.

10. Maximum 4 adagot kell a verseny során elkészíteni a kóstoláshoz!

11. A kóstolásra szánt ételt szépen kitálalva kell a zsűrinek bemutatni.

12. A zsűrizés a mustra kezdetekor kiosztott sorszám alapján, sorrendben történik.

13. Korlátozottan lehetőség van sörgarnitúrák igényléséra (1 db asztal, 2 pad). Fontos, hogy a regisztrációnál ezt jelezzék felénk

Értékelés:

12:00 órától FŐZŐHELYI REND ÉS TISZTASÁG, CSAPATMEGJELENÉS.
Bírálata a főzés helyszínén!
A zsűri folyamatosan értékeli: az elkészítés körülményeit, higiéniáját, különös
figyelemmel, bárminemű eszköz vagy élelmiszer földön való tárolására! A csapat megjelenését és ötletesség

14:00 órától ÉTELEK MÍNŐSÉGE.

A zsűri az értékelésnél a szokásos íz, illat, szín, állag, tálalás, stb. mellett a következőket veszi figyelembe: megjelenés, újszerűség vagy hagyománytisztelet. Étvágygerjesztő, ízléses, elegáns megjelenés. A felhasznált anyagok ízben, színben és arányokban harmonizáljanak.

Figyelem! A zsűri döntése megfellebbezhetetlen, óvásnak helye nincs!

Díjazás, jutalmazás:
Eredményhirdetés: 2024. július 20. 15:30 órakor a nagyszínpadon

-Több mint 500.000,-Ft értékű utalvány, tárgynyeremények
-serleg/oklevél
-támogatói különdíjak
-A helyszínen főző nevezett csapatok tagjainak belépőt adunk a Sárvári Gyógyfürdőbe.

Az ételmustráról képek, videófelvételek készülhetnek. A képek, videó felvételek szerzői jogát a rendezők birtokolják, azt szabadon felhasználhatják.
A nevezők elérhetőségeit (telefonszám, e-mail) nem adjuk ki másoknak, csak a versennyel kapcsolatos kommunikációra használjuk.

GYIK

Lehetséges-e előbb is a helyszínre megérkezni?
Igen, 7:30-tól lehetséges a kitelepülés a mellékelt térkép szerint. A
főzőhelyek elfoglalása érkezési sorrendben történik.

A várparkban lehet-e parkolni, otthagyni a gépjárműveket a verseny idejére?
Nem lehetséges, a kipakolás után a várpark területét a lehető legrövidebb idő alatt el kell hagyni.

Hol lehetséges gépjárművekkel a parkolás?
Sárváron a parkolás díjmentes a verseny helyszínéhez közeli parkolóhelyeket
térképen jelöltük.

Mikortól lehetséges az összepakolás és a terület elhagyása?
A várparkba 17:00 órától lehetséges a lehajtás és az összepakolás. Lehetőség
szerint a verseny területét 18:00 óráig szíveskedjenek elhagyni
gépjárművekkel!

Mikor és hogyan történik a rendezőség által biztosított alapanyagok
átvétele?

Minden csapat megérkezéskor egy dobozban kapja meg az alapanyagokat, és
külön a két egész húsrészt is.

Nevezés